Κάνε την ερώτηση σου
Συχνές ερωτήσεις ψυχοθεραπείας – Αν έχεις κάποια ερώτηση μη διστάσεις να μου την στείλεις, θα σου απαντήσω όσο πιο σύντομα γίνεται μέσω email. Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί και από το Facebook!
Συχνές Ερωτήσεις Ψυχοθεραπείας
Συχνές ερωτήσεις ψυχοθεραπείας - Η Ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία αλληλεπίδρασης, όπου ένα άτομο προσέρχεται σε έναν πιστοποιημένο Επαγγελματία Ψυχικής Υγείας που μέσω της συνεργασίας τους και τον εποικοδομητικό διάλογο του παρέχεται η ανάλογη βοήθεια, ώστε να καταφέρει να ενδυναμωθεί ψυχολογικά και να μάθει νέες πρακτικές που θα τον βοηθήσουν να διαχειριστεί και να ρυθμίσει με επιτυχία τις δυσλειτουργικές καταστάσεις που φανερώθηκαν σε Ψυχικό επίπεδο.
Αναμφίβολα η Ψυχοθεραπεία μπορεί να ωφελήσει τον άνθρωπο σε πολλούς τομείς.
Μαθαίνοντας νέες τεχνικές και διευρύνοντας τον τρόπο σκέψης του, ανακαλύπτει νέες ιδέες, νέες δεξιότητες που θα τον εξελίξουν, θα ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του και θα του δώσουν την ώθηση να γνωρίσει πολύ καλά στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του.
Όταν κάποιες καταστάσεις σε ¨βασανίζουν¨ αφόρητα και σου προκαλούν έντονο συναισθηματικό πόνο και αδιέξοδα, η Ψυχοθεραπεία είναι ένα δώρο που μπορείς να χαρίσεις απλόχερα στον εαυτό σου.
Στην Ψυχοθεραπεία θα μάθεις να είσαι ο εαυτός, θα αναμετρηθείς με τις δυνάμεις σου και τις ψυχικές αντοχές σου. Θα καταλάβεις εάν ο τρόπος σκέψης σου, η αντιδράσεις σου και η συμπεριφορά σου σε κρατούν στάσιμο σε ένα σημείο ή σε πάνε βήματα παραπέρα, όπου μπορείς να εξελιχθείς και να φέρεις εις πέρας με υπομονή, θάρρος και πίστη όλες αυτές τις καταστάσεις που παλαιότερα σε φόβιζαν, σε τρομοκρατούσαν και σου προκαλούσαν δυσφορία.
Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η Ψυχοθεραπεία έχει εμφανή θετικά αποτελέσματα.
Ο αριθμός των συνεδριών που είναι αναγκαίος για να φτάσει κάποιος σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, ποικίλλει ανάλογα με το είδος, την ένταση και την επανάληψη του προβλήματος που απασχολεί το άτομο.
Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά άτομα βλέπουν οφέλη, ήδη από τις 3-4 συνεδρίες.
Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις επιβάλλεται ένας μεγαλύτερος αριθμός συνεδριών.
Σε κάθε περίπτωση, οτιδήποτε θα υλοποιηθεί θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με το άτομο που προσέρχεται στη συνεδρία και εξετάζονται πολύ σοβαρά οι ανάγκες και επιθυμίες του.
Όχι.
Ο Ψυχολόγος δεν έχει αυτή τη δικαιοδοσία
Μια συνεδρία έχει διάρκεια 45-60 λεπτά της ώρας.
Η πρώτη συνεδρία διαρκεί περισσότερη ώρα, καθώς είναι αναγνωριστική.
Σύμφωνα με το νόμο 991/79, Άρθρο 9, καθιερώνεται ότι ο Ψυχολόγος πρέπει να τηρεί απόλυτη εχεμύθεια για όσα μαθαίνει ή αντιλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.
Αυτή η εχεμύθεια μπορεί να σπάσει μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.
Σαφέστατα μπορεί να διακοπεί η θεραπευτική σχέση, όποτε καταστεί αυτό αναγκαίο ή προκύψει η ανάγκη για διακοπή, είτε έχει ικανοποιηθεί το αίτημα με το οποίο προσήλθε αρχικά στην Ψυχοθεραπεία, είτε οι λόγοι προσέλευσης δεν είναι πια ισχυροί και αναγκαίοι.
Το οικονομικό θέμα είναι σίγουρα ένα ζήτημα που απασχολεί τον κάθε άνθρωπο και επηρεάζει θετικά ή αρνητικά πολλούς τομείς της ζωής του.
Κατόπιν συζήτησης και προσεκτικής εξέτασης όλων των αναγκών και δυνατοτήτων, μπορούν να βρεθούν ικανοποιητικές και συμφέρουσες λύσεις και για τις δύο πλευρές.
Κατηγορηματικά όχι.
Το στίγμα της Ψυχικής νόσου είναι ένα φαινόμενο το οποίο μετρά πολλά χρόνια ύπαρξης στη σκέψη των ανθρώπων και είναι ερευνητικά αποδεδειγμένο, ότι αποτρέπει ένα μέρος του πληθυσμού να επισκεφθεί Ψυχολόγο.
Πρόκειται για μια λανθασμένη πεποίθηση που συνδέει αυτόματα την Ψυχοθεραπεία με την τρέλλα και τη βαριά Ψυχική νόσο.
Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι.
Ο άνθρωπος τείνει να διατυπώνει και να εκτιμάει την Ψυχοθεραπεία με λανθασμένες και προκατειλημμένες εντυπώσεις, γιατί ακριβώς δεν γνωρίζει τι είναι αυτή η διαδικασία και πως ακριβώς εξελίσσεται και πραγματοποιείται.
Βλέπετε μαθήματα Ψυχολογίας και διδασκαλίας Ψυχικών ζητημάτων δεν πραγματοποιούνται σε κανένα σχολείο, σε καμιά υποχρεωτική βαθμίδα της εκπαίδευσης.
Λογικό είναι να φοβάται κανείς κάτι το οποίο του είναι άγνωστο και απόμακρο και να του αποδίδει αρνητικούς χαρακτηρισμούς, επειδή δεν γνωρίζει πώς να το αποδεχτεί και να το διαχειριστεί.
Πλέον η Ψυχική νόσος, δεν πρέπει να φοβίζει κανέναν.
Άμεσα όπλα του είναι η ενασχόληση, η επαφή και η εκπαίδευση με θέματα που αφορούν τις Ψυχικές διαταραχές και την Ψυχική υγεία.
Χιλιάδες επιστημονικά άρθρα και βιβλιογραφίες αποδεικνύουν και τεκμηριώνουν έμπρακτα πώς το να επισκεφθεί κάποιος έναν Ψυχολόγο, δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι είναι ¨τρελλός¨ ή νοσεί βαριά και αθεράπευτα η ψυχή του και να νιώθει τύψεις και να ντρέπεται γι αυτό.
Η διαδικασία της Ψυχοθεραπείας δομείται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δυνατά, ισχυρά και αποτελεσματικά τα οφέλη της και να γίνουν τρόπος ζωής για τον άνθρωπο.
Η άψογη συνεργασία, η υπομονή, η εκμάθηση τρόπων αντιμετώπισης καταστάσεων, η εφαρμογή στην πράξη των τρόπων αυτών, η επανάληψη, καθώς και η υποστήριξη που παρέχεται στο άτομο, όταν αδυνατεί να εφαρμόσει κάποια νέα πρακτική, όπως επίσης η εύρεση κινήτρων για να θέτει στόχους και να προσπαθεί να τους υλοποιήσει, είναι εργαλεία της Ψυχοθεραπείας που από μόνα τους προσφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη, τα οποία αφομοιώνονται σε τέτοιο βαθμό από το άτομο που δύσκολα θα τα ξεχάσει ή θα τα αγνοήσει.
Άρα είναι απίθανο να έχουν βραχεία διάρκεια και να εξασθενήσουν σύντομα.
Συχνές ερωτήσεις ψυχοθεραπείας - Παρ όλο που ο φίλος ή ο συγγενής θα θέλει σε μεγάλο βαθμό να βοηθήσει και έως έναν βαθμό θα το καταφέρει κιόλας, δεν είναι το ίδιο με το να απευθυνθεί κάποιος σε έναν Ψυχολόγο.
Η αγάπη και η αφοσίωση του φίλου ή συγγενή δημιουργεί μια τάση στο να εθελοτυφλεί και να μην κρίνει σωστά τις σκέψεις και τη συμπεριφορά μας.
Επειδή ακριβώς θέλει το καλύτερο για μας και μη θέλοντας να μας πληγώσει μπορεί να συμφωνεί με τα λεγόμενα μας παρ όλο που εκφέρει διαφορετικά άποψη και έχει αντιρρήσεις για το πώς διαχειριζόμαστε ένα συγκεκριμένο θέμα.
Ο Ψυχολόγος απεναντίας κρατάει μια πιο ουδέτερη και αντικειμενική στάση.
Ξέρει πως και πότε να μας προτρέψει να δράσουμε, πως να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και επεξεργαζόμαστε τα διάφορα ερεθίσματα, πώς να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας με τον κατάλληλο τρόπο και σε ποια χρονική στιγμή είναι καλύτερα να το πράξουμε αυτό. Θα κρίνει τη συμπεριφορά μας, αλλά διακριτικά και θα μας δώσει να καταλάβουμε με λογικά επιχειρήματα σε ποιο σημείο σφάλλουμε και κάνουμε τα λάθη μας .Σε αντίθεση με τον φίλο ή συγγενή μας που μπορεί να μας κρίνει με απότομο ή άγαρμπο τρόπο .Αυτό βέβαια μπορεί να γίνεται ασυνείδητα και να μην καταλαβαίνει καν ότι το κάνει, αλλά έχει ως αποτέλεσμα να αντιδράσουμε αμυντικά και απερίσκεπτά που κάθε άλλο παρά καλό μας κάνει.
Με την επιστημονική του γνώση και εμπειρία ο Ψυχολόγος θα μπορεί να δίνει νέες κατευθυντήριες γραμμές και να μας καθοδηγεί σωστά και αποτελεσματικά απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και συναισθηματικές επιρροές που στη διαδικασία της Ψυχοθεραπείας δεν είναι ούτε ωφέλιμες αλλά ούτε και χρήσιμες. Επικοινωνήστε μαζί μου εδώ!